Ас қорыту жүйесінің құрылысы; ауыз қуысынан,өңештен,
ас қарыннан,ішек бөлімдерінен тұрады.Ас қорыту жүйесінің
жұмысы ас ауызға түскеннен-ақ басталады.Тістің тамақты
ұнтақтап дайындауынан басталып,ішектегі ас қортылуымен аяқталады.Бауыр,оның құрылысы , қызметі зат алмасуына қатысуы,гомеостаздың тұрақтылығын сақтау,зиянды заттарды залалсыздандыру,өт жасап шығару,гликоген қорын жинау,
қандағы глюкозаның мөлшерін бірқалыпта сақтау.Ішек-
қарынның қозғалысы. Қорғаныс тамақ рефлексі.Дұрыс
тамақтанбау себептерінен туатын сырқаттардың алдын алу.
Тағам нормалары; адамның жасына, атқаратын жұмысына байланысты. Тамақ гигиенасы; шикі заттан бастап астың дайындалуына,сақталу мерзіміне,тасымалдау жолдарына,
нәрлілігіне қойылатын талаптарға сәйкес.