Дене температурасын реттеу.Май,ақ уыз, көмірсуының,тұздар мен судың, минералдық заттардың алмасуы тағамның құрамына, организмнің жағдайына,жасына сәйкес.Тағамдағы қоректік заттардың мөлшері қоршаған ортаның қасиетіне, құрамына байланысты. Қуаттың алмасуы организмнің күнделікті жұмсайтын қуат мөлшері, тамақтану тәртібіне, жұмыс ерекшелігіне сәйкес болады.Тағамның құрамы, энергиялық қуаты. Витаминдер,оның маңызы; организмді сырқаттан қорғау, иммунитетін қалыптастыру, жұмыс қабілетін жоғарлату. Витаминдердің тәуліктік мөлшері адамның жасына байланысты.