Аммофос және мочевина құрамында мыс элементінің мақта өнімі техникалық сапа қасиеттеріне әсері

Аммофос және мочевина құрамында  мыс элементінің мақта өнімі  техникалық сапа қасиеттеріне әсері туралы қазақша реферат

         Мақта талшығының техникалық қасиеттері мақта сорттарының қалыпты белгілері болып есептеледі. Бұл қасиеттерді  қазіргі кезде  макро микроэлементтерді тиімді пайдалану мен жоғарылатуға болады.

Біздің алған нәтежелерге қарағанда  мыс элементі аммофос және мочевина құрамында қолданғанда мақтаның талшық шығымы бірінші терім 33,4; 33,5  екінші терімде 32,0; 32,2 % құрады, бұл көрсеткіштер бақылау вариантында 33,0; 31,5 % құрады. Сондай ақ 1000 тұқым салмағында бақылау вариантына қарағанда жоғары болды. Мақта талшығының өндірістік сортына келсек бірінші терімде барлығы 1-ші сорт болғанымен, екінші терімде мыс аммофос  және мочевина құрамында берілген  вариантта жоғары болғандығын көрсетті(кесте-4).

Мыс элементін аммофос  және мочевина құрамында  мақтаға берілгенде  мақта тұқымының  майлылығына да  әсерін тигізді (кесте-5). Алынған нәтежелерге қарағанда  тұқым майлылығы бірінші терімде  жоғары болды бақылау вариантында  20,1 % аммофос -20,9; мочевина құрамында 22,3 % болды,бұл көрсеткіштер екінші терімде 16,6; 17,8; 18,7 % құрады.

Солай етіп біз тәжірибемізден алынған нәтежелерге сүйене отырып мақтаның талшығы сапасын және тұқым майлылығын арттыруда  мыс элементін  жай және күрделі минерал тыңайтқыштар құрамында пайдалану негізгі агротехникалардың бірі деп қорытуға болады.

Кесте 1  Мақтаның технологиялық сапасына мыс элементінің әсері.

1000 тұқым салмағы, гр Талшық шығымы, % Талшық ұзындығы, мм Метрлік мөлшері Талшық пісуі  Үзілу ұзындығы,км  өндірістік сорты
1

терім

2 терім 1 терім 2 терім 1 терім 2 терім 1

терім

2 терім 1 терім 2 терім 1 терім 2 терім 1 терім 2 терім
1 115,2 96,6 33,0 31,5 32,1 32,0 5440 6363 2,0 1,6 23,6 28,8 1,0 3,0
2 115,7 99,0 33,4 32,0 32,2 32,2 5370 6337 2,0 1,7 24,0 23.2 1,0 2,0
3 109,0 96,2 33,5 32,2 33,0 33,0 5330 6070 2,0 1,8 23,8 23,6 1,0 2,0

Кесте 2   Мыс элементінің мақта тұқымы май мөлшеріне әсері, %.

Бірінші терім

Екінші терім

Жалпы

Ерекшелігі

Жалпы

Ерекшелігі

1

20,1

16,6

2

20,9

0,8

17,8

1,2

3

22,3

2,2

18,7

2,1